Motala sport

Vätternrundan

År 1966 lanserades motionscykelloppet Vätternrundan. Ett lopp på 30 mil som slingrar sig kring sjön Vättern. Då var det enbart 334 personer som deltog. Men med åren har intresset för loppet ökat avsevärt och idag har Vätternrundan vuxit även i antalet lopp.

Det största är fortfarande 30-mils loppet med både start och mål i Motala men utöver finns det bland annat Tjejvättern (10 mil), Halvvättern (15mil), Minivättern (För de allra minsta) samt Bianchi Vättern Gp. Det sista loppet är det enda som inte riktar in sig på motionärer utan är ett tydligt elitlopp. Det är ett GP-lopp som brukar uppskattas mycket av publiken då man kommer mycket nära cyklisterna när de extremt snabbt cyklar igenom Motala.

Det är tydligt att arrangörerna inte vill att Vätternrundan ska bli ett tävlingslopp då exempelvis det inte finns någon resultatlista. Varje cyklist kan däremot se sin tid och för de största entusiasterna är målet att klara av den ”magiska” gränsen på 7 timmar.

Loppet

Loppet startar i Motala där åkarna släpps iväg i mindre klungor. Detta för att sprida ut de startande över en längre tid. Det är alltså inte masstart så som det är i de övriga loppen i det som klassas en Svensk Klassiker dvs. Lidingöloppet, Vansbrosimmet och Vasaloppet. De första släpps iväg fredag 19.30 och den sista klungan släpps iväg lördag vid lunch (ca 13.00).

Sammanlagt finns det 9 mindre eller större depåer jämns med sträckan. I början är det enbart dryck och lite enkelt att fika som finns medan det på några ställen serveras måltider. För de som verkligen tar loppet med ro är de stora depåerna ett ställe man tar en längre paus och gärna umgås en del med andra åkare.

Anmälan

Då det blivit mycket populärt att cykla Vätternrundan både hos svenska och utländska motionärer (och tävlingscyklister) gäller det att anmäla sig tidigt för att vara säker på att få en plats. Anmälan öppnas i november året före men även de som inte får plats brukar få en andra chans. Ju mindre tid det är kvar till loppet desto fler anmälningar går att köpa på Blocket eller andra andrahandsmarknader. Det är nämligen möjligt att ta över någon annans anmälning mot en mindre avgift. Orsaken är då inte att människor vill tjäna pengar på detta utan att en del blir sjuka och andra inser att deras otillräckliga träning inte kommer att räcka för att ta sig runt de 30 milen.